GEWELDIGE VERJAARDAG VOOR GROENWALD: POOLSE STER ZET TWEE NIEUWE WERELDRECORDS NEER EN VEROVERT STIHL TIMBERSPORTS® ROOKIE WORLD CHAMPIONSHIP 2023 TITEL

Het was een onvergetelijke verjaardag voor de Pool Szymon Groenwald. De jonge topsporter gaf een verbluffende show en vestigde een nieuw wereldrecord in zowel de Underhand Chop als de Single Buck om de Australiër Curtis Bennett voor te blijven in het STIHL TIMBERSPORTS® Rookie World Championship. De derde plaats werd weggekaapt door de Nieuw-Zeelandse Sam Bellamy.

Een krachtige opening in de Underhand Chop leverde Szymon Groenwald een opvallende nieuwe wereldrecordtijd van 13,64 seconden op. Met een tijd van 9,01 in de Single Buck overwon Groenwald tegenslag na een diskwalificatie in de Stock Saw én vestigde hij nóg een verbluffend wereldrecord. Zo eiste hij meteen ook de titel van Rookie World Champion 2023 op. Curtis Bennett volgde op de voet en liet zijn extreme kracht zien met een mooie tweede plaats als resultaat, terwijl de Nieuw-Zeelander Sam Bellamy de laatste podiumplaats bemachtigde. Jongste deelnemer Kamiel Van Raemdonck zorgde voor Belgische trots met een welverdiende vierde plaats. 

Het STIHL TIMBERSPORTS® Rookie World Championship 2023 bestaat uit vijf befaamde disciplines - Stock Saw, Underhand Chop, Standing Chop, Single Buck en Springboard – waarin 12 van de beste jonge talenten in de wereld van STIHL TIMBERSPORTS® nek-aan-nek gaan om de beste Rookie ter wereld te worden. Met 18 persoonlijke besttijden, waarvan 9 nationale records en 2 wereldrecords was het Rookie World Championship een spectaculaire opener van het World Trophy weekend. 

Australiër Bennett nam al vroeg de leiding met back-to-back persoonlijke records

Schaduwfavoriet Curtis Bennett hakte er flink op los in de eerste twee disciplines. Hij zette zowel in de Underhand Chop als in de Stock Saw een persoonlijke besttijd neer en verstevigde daarmee zijn eerste plaats in het klassement. In de openingsdisciplines zetten zes atleten nieuwe persoonlijke besttijden neer in de Underhand Chop, waaronder de veelbelovende 16-jarige Belg Kamiel Van Raemdonck. De jonge Pool Szymon Groenwald ging nog een stapje verder in de Underhand Chop en zette een nieuwe wereldrecordtijd neer van 13,64 seconden. 

Groenwald opent titelstrijd met nog een wereldrecord in de Single Buck

Zichtbaar gefrustreerd na een diskwalificatie in de Stock Saw zaagde Groenwald zichzelf naar de leiding in het algemeen klassement. Hij sneed door het houtblok als een heet mes door boter en vestigde ook een verbluffend nieuw wereldrecord in de Single Buck met een opmerkelijke tijd van 9,01 seconden. Het regende persoonlijke besttijden, met onder andere Bellamy in zowel de Standing Block Chop als de Single Buck, terwijl Bennett snel achter elkaar een volledige cookie zaagde in de Stock Saw. 

Groenwald houdt moed in epische laatste krachtmeting

In een nagelbijtende finale noteerde Bennett een persoonlijke besttijd van 43,15 seconden in de Springboard om voorlopig zijn plaats in de hotseat in te nemen, voordat Groenwald en Bellamy in de laatste heat het podium betraden om alles op het spel te zetten. Bellamy zette zijn beste bijltje voor en zette ook een persoonlijke besttijd van 48,22 neer, maar Groenwalds explosieve atletisch vermogen en vastberadenheid waren niet te evenaren, want de Pool ging 1,15 seconden sneller door het houtblok dan Bennett om zo de titel mee naar huis te nemen. 

Szymon Groenwald, Rookie World Champion 2023: "Het belangrijkste is om altijd door te vechten tot het einde en niet op te geven. De steun vooraf en vooral hier ter plaatse op mijn verjaardag was gewoon overweldigend." 

Curtis Bennett zei na zijn tweede plaats: "De wedstrijd was oké, waarschijnlijk niet zo goed als ik had gewild. Szymon is duidelijk een heel goede concurrent. Het was goed om dat soort competitie te hebben, maar helaas was hij vandaag gewoon beter." 

Sam Bellamy, die derde werd op het podium, voegde daar vol vreugde aan toe: "Om eerlijk te zijn was de wedstrijd geweldig. Het ging veel beter dan ik had verwacht. Ik had een aantal behoorlijk goede tijden in de disciplines, wat een aantal persoonlijke besttijden betekende." ​ 

Jongste deelnemer Van Raemdonck uit België neemt een oververdiende vierde plaats

De jongste deelnemer eindigde op een indrukwekkende vierde plaats tijdens zijn eerste wedstrijd op internationaal niveau. De Belgische Kamiel Van Raemdonck startte veelbelovend met een zeer sterke Underhand Chop, waarin hij zijn persoonlijke besttijd met bijna 5 seconden verpulverde. 21 seconden en 51 honderdsten is meteen ook een nieuw Benelux-record bij de Rookies. “Ik had niet verwacht om een persoonlijke besttijd te realiseren, op de Rookie Academy ging het twee keer heel slecht, maar ik heb er hard op getraind.” Met resultaat dus! 

Na een beheerste Stock Saw ging hij door naar een iets minder vlotte Standing Block Chop. Bij de Single Buck miste Van Raemdonck wat explosiviteit door lichte vermoeidheid. Zijn sterke parcours zag hij beloond met een plek in de finale discipline, Springboard. Ondanks een kleine misrekening zette hij een mooie tijd neer en klom hij op naar een verdiende vierde plaats in het eindklassement. Sterk werk voor een eerste deelname als allerjongste deelnemer op dit World Rookie Championship! “Ik heb vooral gemengde gevoelens,” zegt hij zelf. “Enerzijds ben ik heel blij om hier te staan als allerjongste, het is echt een ongelooflijk gevoel. Anderzijds ben ik niet helemaal blij met wat ik gepresteerd heb.” Verder maakt Van Raemdonck zijn intenties alvast duidelijk met nieuwsgierige vragen naar de regels rond hoe vaak je het Rookie World Championship kan winnen. “Ik neem vooral de ervaring mee. Ik heb nu laten zien dat ik als jongste vierde kan worden, ik had dat echt niet verwacht.” 

Met 18 persoonlijke besttijden, waarvan 9 nationale records en 2 wereldrecords was het Rookie World Championship een spectaculaire opener van het World Trophy weekend. Meer informatie over het World Trophy weekend vind je hier. Tickets voor de Women Cup, de World Trophy en het Benelux Championship kan je hier verkrijgen.

2023_NED_Rotterdam_Rookie_WC_Results Overview.pdf

PDF - 123 Kb

Meer informatie over de sport, foto's en videomateriaal zijn te vinden op 

www.stihl-timbersports.com of in de mediapool op http://media.stihl-timbersports.com (accreditatie vereist). 

Afbeeldingen zijn gratis voor redactionele doeleinden met de identificatietekst "Image: STIHL TIMBERSPORTS®” 


STIHL TIMBERSPORTS® is een gedeponeerd handelsmerk van ANDREAS STIHL AG & Co. KG. ​ 

Ga voor meer informatie over het handelsmerk naar https://www.stihl-timbersports.com/ ​ 


Mathilde Krol

PR-consultant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over STIHL TIMBERSPORTS® Series

De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken. De oorsprong van de competitie ligt in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, waar lokale houthakkers wedstrijden organiseerden om te bepalen wie de beste houthakker is in een aantal disciplines gerelateerd aan bosbouwwerkzaamheden. Vandaag nemen ‘s werelds beste atleten het tegen elkaar op in nationale en internationale wedstrijden, drie met de bijl en drie met de zaag. Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop zijn de klassieke bijldisciplines. Bij de Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (80 pk sterke, getunede kettingzaag) proberen de deelnemers met de zaag de beste tijd neer te zetten. Meer informatie vind je op: https://nl.stihl.be/sts-timber... en www.stihl-timbersports.com

In alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met het sportmateriaal en het hout centraal. Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.