Koning Cogar hakt concurrentie in mootjes en wint STIHL TIMBERSPORTS® 2019 Champions Trophy

Benelux Kampioenschap 2019 vindt plaats in september

Koning Matt Cogar uit de VS won op zaterdag 25 mei voor het eerst de STIHL TIMBERSPORTS®  Champions Trophy. Hij versloeg de favoriet Laurence O'Toole in de finale voor meer dan 1.400 fans aan het Tjolöholm kasteel in Zweden. Benelux supporters stippen best 21 september in hun agenda aan. Dan vindt het Benelux Kampioenschap van 2019 plaats in Oudenaarde.

Onze Benelux sporters kijken ondertussen al uit naar het STIHL TIMBERSPORTS®Benelux kampioenschap. Op het Belgisch nationaal kampioenschap worden ook de plaatsen voor het WK, zowel individueel als in team verdeeld. Kom hen aanmoedigen in Oudenaarde op 21 september 2019. De dag erna, op 22 september, vindt daar ook de Champions Trophy European Qualifier 2019 plaats. Daar kunnen Europese atleten een plaats verdienen voor de Champions Trophy 2020.

Wedstrijdverloop STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy 2019

Cogar zette over heel de wedstrijd een indrukwekkende prestatie neer en versloeg de Nieuw-Zeelander Jesse Whitehead in zijn ronde. Om het in de halve finale op te nemen tegen de kampioen van 2018, de Canadees Stirling Hart. In een kamp waar iedereen naar uitkeek haalde Cogar een verbijsterende tijd van 1:00:91 om Hart te verslaan en naar de finale te gaan. Daar ging hij de confrontatie aan met de individuele wereldkampioen van 2018, Laurence O’Toole.

Bij een gelijke stand tussen de twee sporters hield Cogar het hoofd koel onder druk van de Australiër. Hij voltooide de vier disciplines Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck en Standing Block Chop bijna twee seconden sneller.

Op deze spannende avond, waarop de 12 beste zaag- en bijlatleten ter wereld samenkwamen voor de titelstrijd, eindigde Stirling Hart, de kampioen van 2018, op de derde plaats. Zijn tegenstander in de kleine finale, de Pool Michal Dubicki, moest opgeven wegens een spierblessure die hij had opgelopen toen hij in zijn halve finale tegen O’Toole verloor.

De winnaar van de STIHL TIMBERSPORTS® Champions Trophy 2019, Matt Cogar, zei: “Ik kan het nog altijd niet geloven, het is onwerkelijk. Ik kwam hier om het zo goed mogelijk te doen, dus goud behalen is echt een droom die uitkomt. De ring is aan de smalle kant, maar het voelt geweldig. Het is een bijzondere trofee. Ik wist dat de finale tegen Laurence zwaar zou zijn, maar ik probeerde daar niet aan te denken en alleen op mezelf en het houtblok te focussen. Bedankt gastland Zweden, ik kan niet wachten om terug te komen. Het is een geweldige plek.”

De winnaar van de zilveren medaille, Laurence O’Toole, zei: “Ik ben tevreden met mijn prestatie. Ik ben zo snel mogelijk geweest, maar op het einde kwam ik wat te kort. Matt was te sterk. Hopelijk krijg ik ooit de kans om terug te komen en deze trofee te winnen.”

De winnaar van 2018, Stirling Hart, die op de derde plaats eindigde, zei nog: “Je bent altijd blij als je een medaille wint. Toch is het nu een beetje bitterzoet omdat je liever niet wint in deze omstandigheden. Dubicki en ik hadden allebei gehoopt dat we een knappe wedstrijd voor de bronzen medaille zouden hebben kunnen tonen aan het publiek, want dat zou een machtige kamp geweest zijn. Zweden was een schitterend gastland voor de Champions Trophy. We kunnen niet wachten om nog eens terug te komen. Wat kun je nog meer vragen, ik vertrek met een medaille. Meer kun je niet wensen.”

Andere deelnemers waren Robert Ebner (Duitsland), Ferry Svan (Zweden), Armin Kugler (Oostenrijk), Martin Kalina (Tsjechië), Elgan Pugh (Groot-Brittannië), Martin Komarek (Tsjechië) en Andrea Rossi (Italië).

Chris Lord uit Nieuw-Zeeland wint STIHL TIMBERSPORTS® Rookie Wereldkampioenschap 2019

Chris Lord uit Nieuw-Zeeland werd op zaterdag 25 mei gekroond tot de STIHL TIMBERSPORTS® Rookie Wereldkampioen 2019. Hij won de titel met het kleinste verschil, in het prachtige Tjolöholm kasteel in Zweden.

In een boeiende wedstrijd eindigde Lord bovenaan de algemene rangschikking met 32 punten, net als de Australiër Josh Bakes. Het duo uit het zuidelijk halfrond domineerde de laatste drie disciplines van de wedstrijd.

De twee haalden evenveel punten, maar Lord won omdat hij een algemene tijd van 57,36 seconden neerzette, slechts 0,23 seconden sneller dan de 57,59 seconden van Bakes. De Zweed Emil Hanssen vervolledigde de top drie en bemachtigde na een indrukwekkende prestatie een podiumplaats in zijn thuisland.

In het STIHL TIMBERSPORTS® Rookie Wereldkampioenschap 2019 kwamen de 10 beste debuterende atleten samen en zetten ze fantastische tijden neer, met enkele persoonlijke records en zelfs een nieuw wereldrecord van 15,98 seconden voor Josh Bakes in de Underhand Chop.

Zowel Lord als Bakes namen een langzame start in de wedstrijd met vier disciplines en eindigden respectievelijk op de zesde en zevende plaats in de Stock Saw. Maar daarna begonnen ze snel hun stempel op de wedstrijd te drukken en eindigden ze in de top drie posities in elk van de resterende drie disciplines. Hoewel bijna de helft van de deelnemers persoonlijke records haalden in de Standing Block Chop, Single Buck en Underhand Chop.

Lord presteerde indrukwekkend consistent gedurende de competitie en zelfs het ongelooflijke wereldrecord van Bakes in de Underhand Chop was niet genoeg om de jonge Kiwi te stoppen.

Het grootste applaus van de dag was ongetwijfeld voor Emil Hansson, de favoriet die in zijn thuisland deelnam. Hij behaalde een derde plaats voor een enthousiast Zweeds publiek, ten koste van Finn Neusinger uit het Verenigd Koninkrijk.

De STIHL TIMBERSPORTS® Rookie Wereldkampioen 2019 zei: “Ik ben blij dat ik hier ben en dat ik heb gewonnen, het is fantastisch. Ik wist dat Josh een zware tegenstander zou zijn zoals altijd, hij was de te kloppen man. Mijn Stock Saw ging niet zo goed als ik had gedacht, maar de Standing Block Chop ging geweldig. Ik dacht dat ik in de Single Buck zou sneuvelen, maar uiteindelijk werd ik daar derde. Ik eindigde met de Underhand Chop, die mij weinig tijd kostte. Hopelijk kom ik terug om een poging te doen om een andere wereldtitel te veroveren.”

De winnaar van de zilveren medaille, Bakes, zei: “Ik ben nog altijd heel blij met de tweede plaats. We zijn in het mooie Zweden, het is een geweldige locatie en het is mijn eerste wereldkampioenschap in Europa. Het is echt teleurstellend om met 0,2 seconden te verliezen, maar ik ben blij voor Chris, want hij was vandaag beter.”

Emil Hansson, de held in zijn thuisstad en winnaar van de bronzen medaille, voegde daar nog aan toe: “Het voelt goed om hier op het podium te staan, de concurrentie was niet mals. Het was leuk om deel te nemen in Zweden, mijn thuisland. De toeschouwers hebben me fantastisch aangemoedigd, het publiek was schitterend.”