Koen Martens uit België wint STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2019

Koen Martens uit België wint STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2019

en plaatst zich voor wereldkampioenschap in Praag

Koen Martens uit België hakte de concurrentie in mootjes en pakte de Benelux titel houthakken. Na zes zenuwslopende zaag-en bijldisciplines* mocht hij zich tot winnaar kronen op het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2019 dat op zaterdag 21 september plaatsvond in Oudenaarde. Met bijlen, kettingzagen en trekzagen namen de 14 beste Benelux houthakkers het er tegen elkaar op. Koen Martens, uit Geel, wist zich bovendien te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Praag op 1 en 2 november. Daarnaast verschenen ook dames en rookies (nieuwelingen) op het strijdtoneel in Oudenaarde. Hier ging de gouden medaille respectievelijk naar Nina Pokoyski uit Duitsland en Alberto Fumagalli uit Italië. Uit België eindigde Julie Van den Brande op de tweede plaats bij de dames. Rookie Mike Broekman uit Nederland werd derde en Koen Jacobs uit België eindigde vierde. Deze beste rookies van de Benelux gaan naar het Wereldkampioenschap met respectievelijk team Nederland en team België.

Dat de Belgen ook top zijn in andere sporten dan voetbal of cyclocross bewees Koen Martens uit Geel. De 14 beste houthakkers uit België en Nederland gingen op zaterdag 21 september namelijk de strijd aan met elkaar. En dat in zes spannende zaag- en bijldisciplines met slechts één doel: de beste tijd neerzetten. Om jezelf te kronen tot winnaar van het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2019 heb je een perfecte combinatie nodig van kracht, uithouding en materiaalbeheersing. Iets wat bij Martens perfect in balans was, want hij bemachtigde de titel en een plaats op het wereldkampioenschap. De twee Nederlanders Martijn Harms en Eelco De Beer vervolledigden het podium.

 

Favoriet kroont zich tot winnaar

Al vroeg in de wedstrijd zag het ernaar uit dat Koen Martens zijn titel verdiend zou hernieuwen.

De atleten waren in topvorm en zo sneuvelden vele persoonlijke records. Een afvallingsrace van 3 rondes bepaalde het uiteindelijke podium. In ronde 1 werden de Underhand Chop, Stock Saw en Standing Block Chop uitgevoerd door alle sporters. De 8 beste gingen door naar ronde 2 voor Single Buck en Springboard. Toch bleef het spannend tot bij het langverwachte, beslissende onderdeel. De spectaculairste discipline van allemaal: de Hot Saw. De zes overgebleven sporters moesten in deze finale drie houtschijven van 46 cm diameter van een horizontale boomstam zagen. En dat met een brullende zelfgemaakte kettingzaag van maar liefst 27 kg en 80 pK. Het spreekt voor zich dat kracht, techniek en behendigheid voor dit loodzwaar onderdeel onontbeerlijk zijn. Martijn Harms was beste Nederlander maar het was Martens die deze koningsdiscipline op zijn naam mocht schrijven. 

Op naar het wereldkampioenschap

Naast de Benelux titel stond ook een plek op de finale van het wereldkampioenschap in Praag op het spel. Plaatsen die in de wacht gesleept werden door de Belgen Koen Martens, Maarten en Robin Cuvelier, Bert Bernaers en Cedric Faymonville. Ook de Nederlanders Martijn Harms, Eelco De Beer, Ben Terpstra, Rik Van Drielen en Jurgen Nieuwkamp wisten een ticket te bemachtigen. Zij zullen hun land verdedigen in de teamcompetitie op vrijdag 1 en zaterdag 2 november.

Voor de individuele competitie op het wereldkampioenschap dienden de sporters zich te plaatsen in de top van de beste Europese atleten. Koen Martens veroverde een 8ste plaats in de Europese ranking en is zo zeker van zijn deelname.

De Duitse Nina Pokoyski wint eerste dameswedstrijd

Houthakken uitsluitend een mannenzaak? Think again! Voor het eerst in de geschiedenis van de Benelux competitie werd er een wedstrijd voor dames georganiseerd. Twee Belgische en twee Nederlandse vrouwen haalden hun kettingzaag en bijl boven. Zij warmden het podium op en zetten stuk voor stuk sterke prestaties neer. Maar het is Pokoyski die zich als eerste winnares mag kronen.

Italiaan Alberto Fumagalli beste rookie

Ook de wedstrijd voor nieuwelingen, de zogenaamde rookies, was een primeur voor het kampioenschap. Hier traden deelnemers uit diverse landen aan die lieten zien wat ze waard zijn. En streden voor een ticket in het landenteam op het wereldkampioenschap. Dat team bestaat namelijk uit vier ervaren sporters, een teamcaptain en een rookie. Hier waren het Mike Broekman uit Nederland en Koen Jacobs uit België die zich wisten te plaatsen.

Wil je meer weten over de wedstrijd? Geef een seintje aan saartje@remy-communication.be 
*Meer informatie over de verschillende disciplines vind je als bijlage.

Contacteer ons
Saartje van Nijlen pr-specialist, Remy Communication
Saartje van Nijlen pr-specialist, Remy Communication
Over STIHL TIMBERSPORTS® Series

De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken. De oorsprong van de competitie ligt in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, waar lokale houthakkers wedstrijden organiseerden om te bepalen wie de beste houthakker is in een aantal disciplines gerelateerd aan bosbouwwerkzaamheden. Vandaag nemen ‘s werelds beste atleten het tegen elkaar op in nationale en internationale wedstrijden, drie met de bijl en drie met de zaag. Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop zijn de klassieke bijldisciplines. Bij de Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (80 pk sterke, getunede kettingzaag) proberen de deelnemers met de zaag de beste tijd neer te zetten. Meer informatie vind je op: https://nl.stihl.be/sts-timber... en www.stihl-timbersports.com

In alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met het sportmateriaal en het hout centraal. Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.