Team Australië wint STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2019 in superspannende finale

Team Australië wint STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap 2019 in superspannende finale

Brayden Meyer wint individuele competitie en bezorgt Australië dubbele overwinning

Afgelopen weekend was het legendarische Industrial Palace in Praag het decor voor het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap. De spectaculaire houthakwedstrijden vonden voor het eerst plaats in Tsjechië. Ruim 2.500 enthousiaste fans uit meer dan 20 verschillende landen genoten er 2 avonden op rij van bloedstollende prestaties met bijlen en zagen.

Teamcompetitie

Na een thriller van een finale werden de Chopperoos van het Australische team tijdens de eerste wedstrijddag gekroond tot STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioen 2019.  Het team uit Nieuw-Zeeland moest genoegen nemen met de tweede plaats. Team USA vervolledigde het podium en verwees het Poolse team naar een vierde plaats. Een wereldrecord zat er dit keer niet in, maar ronde na ronde legde het team uit Down Under de lat hoger en bleven ze koelbloedig om hun titel te verlengen.

In de sensationele estafettewedstrijd namen de nationale teams uit 20 landen het tegen elkaar op in een knock-outsysteem in vier van de zes disciplines: Stock Saw, Single Buck, Underhand Chop en Standing Block Chop.

De Australiër Glen Gillam ging verder op hetzelfde elan van vorig jaar en zette een reeks gestage prestaties neer, die zijn teamgenoten hielpen de rondes alsmaar sneller te voltooien. De grootste ster van de show was misschien wel de Australische kampioen Brayden Meyer. De 24-jarige atleet toonde zijn dominantie in de Underhand Chop. Hij hielp de Chopperoo’s om het Poolse team te verslaan in de halve finale, in de aanloop naar een onvergetelijke confrontatie met de Nieuw-Zeelandse rivalen.

De Kiwi’s waren er helemaal klaar voor. Kyle Lemon keek er naar uit om de strijd aan te gaan met hun rivalen in de grote finale. Toch waren het de Aussies die opnieuw een overwinning boekten met een tijd van 47,80 seconden, tegenover de 49,79 seconden van Nieuw-Zeeland.

Brad De Losa van Team Australië zei na de overwinning: “We hebben zo’n geweldige groep jongens en het voelt ongelooflijk. We hadden een paar probleempjes vandaag, maar om dan op het beslissende moment Nieuw-Zeeland te verslaan en opnieuw wereldkampioen te worden: meer kun je niet vragen.”
Over de tweede plaats van Nieuw-Zeeland zei Kyle Lemon het volgende: “In het ideale scenario was de eerste plaats voor ons, maar het mocht niet zijn. We zullen straks een teambriefing houden om onze prestaties te evalueren. Los daarvan was dit het beste publiek dat ik in de voorbije zeven of acht jaar heb meegemaakt. Gewoonweg geweldig.”

In de kleine finale triomfeerde Team VS, tot grote vreugde van TIMBERSPORTS® veteraan Matt Cogar. Polen veroverde de vierde plaats en mocht de eer van het hoogst geplaatste Europese team opstrijken.

Over zijn eerdere deelnames aan het kampioenschap zei Cogar: “Ik ben er al tien jaar bij en het voelt steeds beter. Niets kan tippen aan dat gevoel en die spanning op het podium. Het is een onbeschrijfelijke ervaring.”

Net buiten de top vier behaalde Tsjechië een vijfde plaats, ongetwijfeld gesteund door een uitgelaten supporterend thuispubliek dat voor de nodige sfeer zorgde.

Hoe verging het België en Nederland?

In de teamcompetitie kwamen de teams uit België en Nederland tegen elkaar uit tijdens de tijdzetting in de namiddag. Team België zette een overtuigende prestatie neer en liet een tijd van 1 minuut 23 seconden en 82 honderdsten optekenen. Ze werden echter net zoals de Nederlanders, die met 1 minuut 30 seconden en 89 honderdsten hun beste tijd van de dag verwezenlijkten, doorverwezen naar de herkansingen.

Team Nederland kon die tijd niet meer verbeteren en moest uiteindelijk vrede nemen met de 19de plaats op 20 deelnemende landen. De Belgen daarentegen verbeterden hun tijdzetting in de herkansingen en mochten als 3de beste van de 8 herkansers het uiteindelijk opnemen in de achtste finale tegen team Australië. Opmerkelijk was dat ze in die laatste race tegen de wereldkampioenen opnieuw exact dezelfde mooie tijd van 1 minuut 19 seconden en 18 honderdsten neerzetten. Daarmee legden de Belgen beslag op een eervolle 12de plaats en toonden ze aan dat ze een constant niveau kunnen aanhouden. Het vaker trainen, zowel individueel als het inspelen op elkaar als team, heeft duidelijk geloond en bevestigde dat België een tegenstander is om rekening mee te houden op wereldniveau. Voor België namen deel: Robin Cuvelier (Stock Saw), Maarten Cuvelier (Underhand), Bert Bernaers (Single Buck) en Koen Martens (Standing Block). Cédric Faymonville nam de Stock Saw voor zijn rekening in de tijdzetting in de namiddag. Voor Nederland traden volgende atleten aan, in volgorde van de 4 teamrace disciplines: Ben Terpstra, Eelco de Beer, Rik van Drielen en Martijn Harms.

Individuele competitie

Na de adembenemende teamcompetitie keerden de twaalf beste atleten ter wereld zaterdag terug naar het Industrieel Paleis om deel te nemen aan de zes disciplines in de individuele competitie.

De Australiër Brayden Meyer mag de titel van individuele STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioen op zijn naam schrijven. Na een fenomenale vertoning van kracht, uithoudingsvermogen en precisie  werd hij de verdiende eindoverwinnaar. Met zijn triomf behaalde Australië voor het tweede jaar op rij een dubbele overwinning op het STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioenschap, nadat de Chopperoos ook goud pakten in de teamcompetitie.

Meyer hield het hoofd koel tijdens de ijzingwekkende Hot Saw finale. Onder het oog van een uitzinnige menigte van meer dan 2.700 fans veroverde hij de titel van STIHL TIMBERSPORTS® Wereldkampioen 2019. Tsjechië was voor het eerst gastland van deze wedstrijd.

Als huidige wereldrecordhouder in de discipline Underhand Chop was het geen verrassing dat de Australiër al vroeg een voorsprong had, die hij tot het einde bleef behouden. De Canadees Ben Cumberland, die in maar liefst vier van de zes disciplines persoonlijke records vestigde en overwinningen behaalde, was zijn sterkste uitdager in vijf proeven. Hij noteerde met 12,94 seconden een nieuw wereldrecord in de Single Buck, zij het met behulp van een nieuwe regelwijziging voor deze discipline.

Toen de wedstrijd zijn hoogtepunt bereikte, toonde Meyer echter geen enkel teken van zwakte. Hij behaalde een indrukwekkende overwinning in de discipline Springboard, met een tijd van 36,84 seconden. Toen alleen nog de Hot Saw restte, leek Cumberland uitzicht te hebben op een zilveren medaille, na een reeks van vijf persoonlijke records. Een diskwalificatie deed zijn hoop op een medaille echter in rook opgaan, waarna de Amerikaan Cassidy Scheer en Nieuw-Zeelander Shane Jordan hem inhaalden in het klassement. De twee bleven heel de wedstrijd consequent presteren en begonnen vastberaden aan de Hot Saw. Meyer moest toen alleen nog binnen de tijd blijven om te winnen. Ondanks een slechte start hield hij het hoofd koel en slaagde hij in zijn opzet.

Achteraf zei hij: “Ik probeerde zo rustig mogelijk te blijven op het einde. Het is ongelooflijk om de overwinning te behalen. Twee keer goud winnen is fantastisch en in de voetsporen van Laurence O’Toole te treden maakt het des te specialer. Het is een onwerkelijk gevoel en een perfecte afsluiter van een geweldig weekend.”
Winnaar van de zilveren medaille Cassidy Scheer, die de nieuwe kampioen feliciteerde, voegde daaraan toe: “Brayden presteerde fantastisch vanavond en was, om eerlijk te zijn, niet te stuiten – hij is een geweldig atleet. Ik ben blij hier te mogen zijn en wil de Tsjechen bedanken voor de memorabele avond.”
Shane Jordan, die de derde podiumplaats in de wacht wist te slepen, drukte ook zijn vreugde uit: “Ik ben erg blij met mijn prestatie. Het is een geweldig stadion, een geweldige competitie en een plezier om tegen de beste atleten ter wereld te strijden.”

Martin Rousal, de Tsjechische belofte, baande zich voor een enthousiast publiek een weg naar de laatste acht, maar haalde de finale van de Hot Saw niet en eindigde als nummer acht. Zwitserse veteraan Christophe Geissler mocht de eer van de beste Europeaan van de avond opstrijken.

Volgend jaar worden de kampioenschappen gehouden in de Partille Arena in Göteborg op 7 en 8 november. Voor meer info en tickets, ga naar www.stihl-timbersports.com.

Belg Koen Martens verovert een plaats bij de beste 12 ter wereld

De uitmuntende prestatie met team België gaf Koen Martens uit Geel vertrouwen voor zijn tweede opeenvolgende deelname aan het individuele wereldkampioenschap. Het deelnemersveld was flink vernieuwd door enkele onverwachte resultaten tijdens de nationale kampioenschappen wereldwijd. De concurrentie kwam echter ongemeen sterk voor de dag, en er werden tal van persoonlijke besttijden neergezet. Mede daardoor moest Koen net als in Liverpool in 2018 genoegen nemen met een 12de stek.

Toch is hij terecht fier op zijn prestatie: “Ik ben trots opnieuw bij de beste 12 atleten ter wereld te mogen aantreden, maar ben vooral weer een ervaring rijker. Het was een lang maar goed seizoen, waarin ik vele doelen heb bereikt en voel dat ik na vorig jaar nog gegroeid ben als sporter. Op naar volgend jaar met nieuwe doelen om na te streven en waarin ik opnieuw een paar stappen wil zetten om de aansluiting met de wereldtop te blijven houden en daar ietsje dichter bij te sluipen.”

Website

Renee Rutten pr-specialist, Remy Communication

 

Over STIHL TIMBERSPORTS® Series

De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken. De oorsprong van de competitie ligt in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, waar lokale houthakkers wedstrijden organiseerden om te bepalen wie de beste houthakker is in een aantal disciplines gerelateerd aan bosbouwwerkzaamheden. Vandaag nemen ‘s werelds beste atleten het tegen elkaar op in nationale en internationale wedstrijden, drie met de bijl en drie met de zaag. Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop zijn de klassieke bijldisciplines. Bij de Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (80 pk sterke, getunede kettingzaag) proberen de deelnemers met de zaag de beste tijd neer te zetten. Meer informatie vind je op: https://nl.stihl.be/sts-timber... en www.stihl-timbersports.com

In alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met het sportmateriaal en het hout centraal. Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.